vineri, 27 martie 2015

Lanterna frontala cu LED Nitecore HC50

Intr-un final (dupa multe incercari descrise aici) am gasit o lanterna frontala (de pus pe cap adica) chinezeasca, cu LED si cu acumulator cu litiu care are multe calitati pentru un pret accesibil. Si nu e "de firma" super-ultra-mega cunoscuta (gen Petzl, Blakc Diamond etc).

 
In cutie este lanterna HC50 cu chinga elastica, niste garnituri de rezerva, manual de utilizare.
Nu vine cu acumulator si incarcator pentru acumulator. 



 E vorba de lanterna HC50 de la Nitecore, un producator chinez care ofera o lanterna interesanta la un pret accesibil. Lanterna foloseste un singur acumulator cu litiu tip 18650 (trebuie achizitionat separat), are un LED de la CREE tip XM-L2 (T6) - aici este foaia de catalog a LEDului.

Nitecore spune ca frontala HC50 da un maxim de 565 de lumeni timp de o ora si un sfert. Asta depinde de ce acumulator folosesti, depinde de cat e de frig samd. Oricum pot confirma ca lanterna da lumina suficienta, se si incalzeste, dar nu se incalzeste atat de tare incat sa creeze probleme (vezi aici care sunt problemele lanternelor cu LED).

La lanternele pe care le-am avut pina acum, m-a deranjat modul in care lumina era imprastiata de lanterna: fie era focalizata intr-un punct sau era un cerc luminos la mijloc si in exterior mai putin luminos samd. HC50 lumineaza constant pe o suprafata circulara, ceea ce consider ideal la o lanterna de folosit in activitati pe munte, in natura.

Oglinda reflectoare de la HC50 are un unghi de 100 de grade.

HC50 rezista si la apa, personal ma intereseaza sa reziste la ploaie; doar de dragul testului, am lasat-o si sub apa, nu au fost probleme, etansarea este facuta cu garnituri de cauciuc.


HC50 vine cu benzi elestice suficient de lungi astfel incat sa poata fi prinsa pe cap sau pe casca de catarat, casca de bicicleta.

Pe linga lumina alba, HC50 are si 2 LEDuri rosii care pot lumina bine pentru citirea hartii sau pot sa clipeasca (lumina de avertizare).

Ca si ergonomie, butonul de pornit oprit este lateral si poate fi apasat usor chiar cu manusi. De asemenea butonul lumineaza verde sau rosu (la pornire doar) in functie de incarcarea acumulatorului cu litiu tip 18650.


 
Capacul compartimentului acumulatorului

  

Vorbind de acumulatorul 18650, dupa ce acumulatorul se descarca, trebuie desfacut un capac lateral dupa care se scoate acumulatorul si se inlocuieste cu altul incarcat. Capacul are un pin care tebuie sa intre intr-o gaura in corpul lanternei, e putin mai delicat, trebuie avut grija sa nu indoim pinul respectiv.

Lanterna poate fi reglata sa lumineze in sus sau in jos, montura de cauciuc permite acest lucru cu usurinta.

Am testat lanterna iarna, in ture de schi de tura, coboririle prin padure au fost bine luminate. Lanterna sta bine pe casca si pe cap, corpul lanternei nu dezechilibreaza capul. Am folosit-o pe intensitatea minima in regim de mers, a fost lumina suficienta, pe intensitate medie este suficient pentru coborire pe schiuri. (HC50 are 5 intensitati luminoase (moduri), cand acumulatorul este proaspat incarcat se pot diferentia toate, altfel high si turbo nu fac diferenta).


 


 

Concluzie: recomand lanterna. Trebuie sa cumparati si un set de 2 acumulatori 18650 si un incarcator pentru ei. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu