luni, 10 martie 2014

Camera video HD SJ1000

Some ideas on how to correct the excellent HD action cam SJ1000:
-correct image vignetting due to waterproof case by simply modifying the waterproof case
-modified windshield mount in order to be able to view the LCD screen
-fix camera rattle inside the waterproof case by simply using some electrical insulation tape inside the waterproof case

*****
De ceva vreme cautam o camera video care sa inregistreze in timp ce conduc. Si nu prea doream sa platesc sume astronomice pentru un astfel de obiect (asta e, pt mine GoPro e un obiect scump). Insa cand am citit aceasta evaluare mi-am schimbat gindul - pot avea o camera care sa fie si pt inregistrat traficul, dar sa o pot lua si in excursiile in natura (cu bicicleta, cu schiurile etc): review SJ1000

Asadar iata ce cred eu despre camera video full HD SJ1000 dupa aproape 8 luni de utilizare (am cumparat-o in august 2013 si de atunci am incercat-o pe timp de zi, de noapte, in excursii cu bicicleta, la frig, la cald samd)

Camera SJ1000 - vedere frontala: lentila si gaurile pt microfon

Camera SJ1000 - vedere din spate - ecranul LCD


Camera SJ1000 montata cu ventuza in interiorul masinii. Prefer montura ca in imagine pt ca nu atirna firul de alimentare (ca in cazul in care e montata in spatele oglinzii retrovizoare)

In primul rind cat dai, atita face: 100 de dolari amricani pt o camera full HD (1080p), la 30 fps si o sumedenie de accesorii, inclusiv o carcasa subacvatica. Undeva trebuie sa fie bubele :)

Imaginile ofera culori faine pe timp de zi, pe timp de noapte calitatea este peste medie. Contrastul e bun, gama dinamica e buna. Camera SJ1000 inregistreaza si sunet, este excelent fara carcasa subacvatica.  Pentru exemple, cautati pe youtube.

Camera poate fi usor camuflata cu o laveta


Camera SJ1000 are un ecran pe care poti vedea ce filmezi, poti vedea filmele inregistrate, este LCD, deci se vede excelent cand privesti perpendicular. Are un acumulator cu litiu care tine in jur de 1 ora, dar depinde de cat e de frig, cat si cum utilizezi aparatul etc. Insa partea buna e ca poti cumpara la maxim 10 dolari americani acumulatori in plus.

Mi-a placut ca au fost corectate in timp scurt multe erori de proiectare (atat hardware cat si software / firmware). Cumparind camera mai tirziu, cu acelasi hardware, am avut optiuni in plus prin upgrade de firmware.

Diferite versiuni de firmware - update-ul se face extrem de usor


Pentru cei familiari cu GoPro, se pot adapta acele monturi speciale si pot fi utilizate cu camera SJ1000.

Acum sa terminam cu laudele :) Lentila este foarte larga, cica pe la 140 de grade, nu am masurat personal acest unghi. Cand pui camera in carcasa waterproof, in colturile imaginii se vede inelul negru al carcasei din cauza unghiului larg de 140 de grade. Vignetarea imaginii - parca asa se cheama. Ceea ce este enervant. Solutiile ar fi 2: micsorarea unghiului (schimbi lentila) sau modificarea carcasei waterproof. Cum eu utilizez camera doar in plaoie si nu fac scufundari, am ales sa modific carcasa, intr-un mod mai putin cosmetic, dar care a dat rezultatele scontate.

Iata cum  am modificat carcasa:
-am identificat ce parti ale carcasei apar in imagine - capacul negru si o parte din carcasa

-am desurubat cele 6 suruburi, am scos capacul negru, am scos garnitura, am scos sticla rotunda
-am taiat / pilit plasticul in exces (am folosit un cutit inrosit in foc, un dremel era perfect, dar nevoia te invata cand nu ai)

-am pus o sticla rotunda (gasiti pe la lanterne) astfel incat sa acopere gaura din carcasa

 -am folosit silicon pt a etansa / lipi sticla de carcasa de plastic

Efectul de vignetare - in colturile imaginii se vede ceva negru, este carcasa rezistenta la apa

Inainte de modificare (carcasa arata mai bine, dar apare in filmari), dupa modificare carcasa arata mai putin bine, insa nu mai se vede in filmari

Carcasa modificata


Alta problema e jocul camerei din carcasa - face si zgomot care este apoi inregistrat, asta se rezolva cu o bucata de banda adeziva aplicata in carcasa - astfel camera va sta presata si fixa.

Pentru ca bricheta din masina este alimentata tot timpul, am adaugat un mic intrerupator alimentatorului camerei ca sa evit sa tot scot si introduc alimentatorul in bricheta masinii.

Nu mi-a placut ventuza de prindere pe parbrizul masinii, am folosit alta mult mai trainica.

Montura care tine camera in pozitie pentru inregistrarea traficului obtureaza ecranul, asa ca am
decupat din ea o bucata si acum e mult mai bine.

Modificarea monturii pentru camera de trafic
 

Montura pentru camera de trafic


Ca si observatie, accesoriile sunt din plastic ieftin, uneori trebuie ajustate sau strinse puternic ca sa poata fi folosite, dar nu  e ceva inacceptabil pentru pretul platit. Daca urmatorul update de firmware ar aduce optiunea de time lapse (sa faca poze intr-una la intervale regulate de timp), atunci pot spune ca aceasta camera full HD SJ1000 este perfecta pt pretul platit :)

Per total sunt foarte satisfacut de camera, pentru 100 de doalri americani pot spune ca ofera multe. Daca vreti sa va cumparati asa ceva, atentie caci sunt multe copii de SJ1000 care costa mult sub 100 de dolari, insa veti avea probleme si nervi consumati in loc sa filmati momentele placute!

*****
Some ideas on how to correct the excellent HD action cam SJ1000:
-correct image vignetting due to waterproof case by simply modifying the waterproof case
-correct dash cam mount in order to be able to view the LCD screen
-correct camera rattle inside the waterproof case by simply using some electrical insulation tape inside the waterproof case

17 comentarii:

  1. Salutare!

    Felicitari pentru customizare. :) De saptamana trecuta sunt si eu posesorul unui mini camere SJ, dar este vorba de SJ4000 (urmaresc de ceva vreme reviewuri f bune pe blogul unui britanic, techmoan.com, care are in radar chinezarii de genul asta). Tot ce am vazut pana acum la action-cam-uri no name au fost imagini sub standard, iar pentru Go Pro / Contour HD, o calitate putin mai buna, dar pt care nu se justifica pretul.

    Tin sa precizez ca SJ1000 este o clona dupa Liquid Image Ego Mini, un action cam mai de firma (desi eu nu auzisem de ei), iar SJ4000 e o clona dupa GoPro Hero. La un sfert din pretul originalelor, raportul calitate pret este foarte bun pentru o astfel de jucarie.

    Inca nu i-am luat card microSD s-o pun la teaba, dar abia astept. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti cam nerabdator :) SJ4000 a fost pusa in vinzare imediat dupa Anul Nou chinezesc, mai dureaza putin pina sa imi fac o parere, dar voi scrie si despre SJ4000.
      De ce spun ca esti nerabdator? SJ1000 la inceput a avut o carcasa de protectie la apa oribila, spre exemplu nu avea buton de pornire, trebuia pornita camera, apoi pusa in carcasa. Am asteptat, au corectat si acum am carcasa buna. La fel cu blocarea in LCD stand-by, au corectat si am cumparat camera functionala.
      De pe la finele lui 2012 urmaresc si eu Techmoan pt ca are evaluarari pertinente pe un subiect de interes comun.
      Pe de alta parte e mai usor sa lasi pe altii sa cheltuie si tu doar sa alegi ce e mai bun :)
      Liquid Image a fost prin Auchan, dar costa mult si la pretul ala ma gindeam sa cumpar GoPro, dar nu vroiam o camera asa scumpa, caci nu imi place sa platesc firma si publicitatea.
      Oricum, mi-ar face placere sa aflu si parerea ta dupa ce te joci 2-3 luni cu camera SJ4000, poate imi trimiti o poza etc. Multumesc!

      Ștergere
  2. Salut,
    Poate ma poti ajuta te rog cu o problema ,am si eu un sj 1000 si merge super dar imi imregistreaza doar 35 minute si ceva apoi tre sa repornesc inregistrarea ,adica imi face inregistrari de 35 de minute cel mai mult chiar cu card de 32Gb

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai setat inregistrare ciclica pe bucati de 1 / 3 / 5 minute etc (loop recording) sau fara limita de timp? Cred ca asta poate crea probleme, daca e fara limita de timp, fisierul de pe cardul tau poate atinge o dimensiune maxima impusa de sistemul pe care e cardul de memorie 32GB (FAT32 parca e) si nu poti schimba asta.
      Asa ca incearca sa selectezi inregistrare ciclica (loop recording) de 3 minute spre exemplu. Daca e selectata optiunea, posibil ca ai o alta problema si nu am nici un sfat.
      Pe de alta parte e bine sa ai ultima versiune de soft pe camera. Fa un update de soft, ajuta.

      Ștergere
  3. Salut,tot eu ,Ovidiu
    loop rec era setat pe off ,acum am setat pe 3 minute si asa merge ,deci poate face clipuri de 3,5,10 minute ,am sa incerc si un update .mersi mult de tot in rest e ok ,singurul mare dezavantaj e ca accesorile din plastic chiar daca sunt multe sunt slabe ,material slab si nu rezista la vibrati mari ,ex. pe cadru de bicicleta la coborari pe drum accidentat .
    Mersi mult inca o data ,Ovi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mai bine sa filmezi clipuri scurte de 3 minute, e mai lejer la editarea ulterioara. Cat despre montat pe ghid de MTB, nu as face asta, imaginea nu e buna mai deloc. Pune pe casca sau pe piept. Pe piept e mai fain pt ca ai o perspectiva si o referinta (vezi mainile, ghidonul etc), pe cap e bine daca urmaresti pe careva prin padure etc, altfel nu e o filmare buna. Spor la pedalat!

      Ștergere
  4. OVI ,asta am si facut ,mi-am cumparat o casca special numai pt filmat ,e una obisnuita si am montat pe ea suportul pt camera ,trebuie sa o rigidizez mai bine ,exista vibrati si imaginea e neclara putin cateodata dar e ok ,cat despre piept am construit eu un fel de ham pt camera dar mai trebuie sa-i fac ceva ,, setari `` hamului in rest ok ,
    Am pus-o cu camera ,am facut un update pt SJ4000 si am dat-o peste cap ,noroc ca am gasit ceva firmware si am rezolvat-o ,maine o mai testez la drum ,si cu loop rec ai dreptate 3 sec ajung ,nu se vede diferente la clipuri ,tre sa incerc la viteza mai mare ,zic cu bikla ,mersi mult
    OVI

    RăspundețiȘtergere
  5. Am luat cu mine in concediul din Grecia camera SJ1000. Am filmat sub apa ( max 2 m) si filmarile au fost foarte reusite. In general imaginea acestei camere nu o consider excelenta insa per general isi face treaba. O am setata sa faca filmari de maxim 3 min si este ok. M-ar interesa care este ultimul update de firmware, daca are cine va un link.

    RăspundețiȘtergere
  6. De unde pot achizitiona acest tip de camera SJ 1000 ,va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  7. Am o rugaminte de unde procura SJ1000:,va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recomand foxoffer.com, au camere verificate si cu o probabilitate redusa sa fie defecte (comparativ cu alti furnizori de pe ebay.com de exemplu, gasesti camera la un pret mai mic). Problema e ca pretul mic e atractiv, dar cred ca toti dorim un obiect functional, nu ceva ce nu functioneaza si pe care sa il trimitem de 5 ori in inconjurul lumii.

      Ștergere
  8. Oare asta e pretul corect?

    http://www.foxoffer.com/sj1000-12m-1080p-waterproof-diving-bike-helmet-car-mini-camera-p-544.html?zenid=a6186f34359e9a95be51acdd4f1d282d#.U9dCN_l_uSo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumpara mai bine SJ4000, e putin mai scumpa dar are optiuni in plus care te pot ajuta. Si arata ca un action cam tipic (gen GoPro). Ceea ce vinde Foxoffer e ok ca si marfa, cel putin se asigura ca iti vind o camera care va porni si e utilizabila :)

      Ștergere
    2. Inca o mica intrebare.. Cat filmezi sa zicem cu un card de 32GB?

      Ștergere
    3. Nu am un card de 32GB ca sa iti pot da un raspuns precis, dar 3 minute full HD cu sunet, ocupa 360MB. Un sfat: nu investi in carduri de memorie de capacitati mari, nu sunt printre obiectele fiabile de pe lumea asta. Mai bine 4 carduri de 8GB fiecare, se strica un card, inlocuiesti si poti filma mai departe, pierzi doar un card. Altfel pierzi un card dar e de 32GB. Si daca vrei sa tii camera pe post de camera de trafic, 2 sau 4GB sunt suficienti cu inregistrare in bucle de cate 3 minute.

      Ștergere
  9. Camera probata la 27m adancime in apa. Fara probleme. Inregistrarea iese foarte buna. Expunere 4/3 pe lumina naturala si apa limpede (cristal). Atentie la sistemul de prindere pe trepied/selfie stick din partea de jos a carcasei. Este cam fragil si la strangeri fortate se crapa carcasa in zona inferioara. Regards,

    RăspundețiȘtergere