luni, 13 ianuarie 2014

Conector audio rupt / Broken audio connector - 3.5mm jack

Acum ceva vreme, un jack de 3,5mm (mufa tata audio, de casti) s-a rupt in conectorul mama de pe placa de baza a PCului si a ramas acolo, in interior (s-a rupt in conectorul verde, ala din mijloc in imaginea de mai jos). Am incercat sa scot bucata ramasa in interior cu o penseta, un cleste, dar totul este foarte mic si strimt acolo, pe de alta parte nu ai de ce sa prinzi de bucata rupta.


Bucata rupta, conectorul de sus este fara ea
Broken piece from the male audio jack (upper connector) was inside the female audio connector on the PC mother board. No chance to take it out using pliers, tweezers.










Asa ca m-am gindit sa lipesc de bucata rupta o tija si apoi sa trag bucata afara. Tija a fost o scobitoare, lipirea s-a facut cu super glue, cu protectie din plasticul in care vine tubul de super glue si cu atentie ca sa nu se murdareasca interiorul conectorului mama de la PC (nu ar mai face contact electric, se aude prost sau deloc).

Take a tooth pick, a super glue. Make a plastic cone and insert it into the audio connector. 
Cut the tip of the tooth pick and make it flat, put a blob of super glue and insert it into the female audio connector 

Wait for the super glue to cure (20 minutes to avoid surprises).
Pull the tooth pick with the broken connector.


Fiti generosi cu timpul de lipire, am lasat circa 20 de minute sa se intareasca lipiciul, caci curentul de aer nu e asa de mare, locul fiind strimt si deci nu vroiam sa risc sa trag scobitoarea afara fara nimic la capat.



Virful ascutit al scobitorii trebuie taiat si aplatizat pt o suprafata cat mai mare de contact intre lipici si bucata de conector ramasa captiva. Pe de alta parte puneti doar o picatura de lipici in virful scobitorii, este suficient.

3 comentarii:

  1. GENIAL ! Multumesc pt. idee ! Sint in exact aceeasi situatie si am incercat, fara succes, sa "pacalesc" virful rupt cu un surub care sa se infileteze exact cit sa pot trage virful. Toate cele bune, Catalin

    RăspundețiȘtergere
  2. A functionat de minune solutia asta. Am reusit sa scot o jumatate de mufa de la castile cu fir dintr-un telefon.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar funcționează chestia cu scobitoarea. Recomand

    RăspundețiȘtergere