miercuri, 5 octombrie 2011

Oare si frunzele artificiale cad toamna?

Intr-un anotimp in care frunzele se ingalbenesc si cad, vine o stire interesanta: a fost inventata frunza artificiala care foloseste energia data de lumina soarelui pentru a sparge apa in oxigen si hidrogen ce pot fi utilizate ulterior la producerea energiei necesare.

Inventia apartine unei echipe de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) conduse de profesor Daniel Nocera. Frunza artificiala e compusa dintr-o celula fotovoltaica ce are depuse materiale chimice de cataliza pe suprafata ei. Nu necesita nimic in plus, doar o iei, o bagi intr-un vas cu apa si vasul il pui la soare. Vor apare o serie de bule pe suprafata frunzei, bule care de fapt sunt oxigenul si hidrogenul din apa. Acestea sunt ulterior stocate, imbuteliate probabil, astfel incat pot alimenta un automobil sau orice altceva poate genera energie pe baza de ozigen si hidrogen.

Aici puteti vedea frunza in actiune:



Pentru cei interesati de modul in care se produce aceasta frunza, se pare ca utilizeaza resurse care sunt abundente pe planeta (ma rog, este relativ totul). Urmatorul pas tine de rezolvarea problemei stocarii celor 2 gaze (oxigen si hidrogen), dar in mod cert se va ajunga la o solutie. Pentru ca dezvoltarea tine de banii pe care ii ai, implementarea comerciala se va face de catre Sun Catalytix.

Linkuri suplimentare:
*"MIT News: ‘Artificial leaf’ makes fuel from sunlight"
*Sun Catalytix - comapny site

PS: poate ca doamna blonda de la Turism investea dracu' mai bine in frunza asta a lor... Nu de alta dar e mai ieftina si mai scoate si bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu