marți, 17 mai 2011

Calculatorul omului sarac?!

Traim intr-o lume cu muuuulte computere. Vrem sau nu, asta este situatia.
Si cum nu ar fi fost de ajuns, aceste multe computere au fost micsorate si au ajuns sa ia forma unui celular destept spre exemplu, si nu mai scapam de el: stie unde mergem ca are si GPS, stie ce vrem ca ne legam la net prin el. La baza acestor celulare destepte sta un procesor mic, destept si el si care consuma putin.
Pana acum ceva vreme, aceste procesoare nu erau accesibile oricui, datorita pretului, datorita tehnologiei necesare pentru utilizarea acestuia (cine crede ca foloseste un pistol de lipit, se inseala amarnic). Cei de la Texas Instruments au sesizat dorinta noastra ca vrem sa ne jucam cu procesoare din astea si asa a aparut Beagleboard - un computer pe o placa de 5cm x 5cm, are USB, HDMI, audio in si out, slot SD, ruleaza Linux si cu asa ceva plus un monitor cu HDMI + tastatura USB + mouse USB + hub USB cu port Ethernet, am reusit sa incropesc un mic computer care rula Linux si cu care am navigat pe internet, am ascultat muzica, am vazut filme. Cipul nu are radiator ca nu se incalzeste, iar consumul este ridicol: placa aia o poti alimenta din USB. E ceva deosebit, insa consider ca e cam scumpa (peste 100$).
Asa ca am tot urmarit cu interes acest domeniu al computerului pe o bucata de cablaj si fara radiator. Si am urmarit si pe cei cu computerul in forma de zmeura, adica Raspberry Pi. Scopul si mijloacele aici sunt mult diferite: initiatorii vin din mediul academic si au vazut cum copii din anii 2000 sunt mai slabi la programare decat cei din anii 1990. Adica ceva s-a intamplat si copii utilizeaza computerul altfel, dar in nici un caz nu il utilizeaza la programare. Asa ca au venit cu ideea de a face un computer mic si ieftin, care sa folosesca ce ai deja in casa (TV cu HDMI, boxe, microfon, tastatura si mouse USB).
Pretul e la 25$ bucata, un pret incredibil. Ideea e sa se vanda, sa faca profit si banii sa ii folosesca in scopuri caritabile. In acest moment ei tocmai au inceput productia, in curand vor avea de vanzare primele placi. Oricum interesant si de tinut un ochi peste Raspberry Pi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu