luni, 18 aprilie 2011

Review laptop HP EliteBook 8540p

Am avut la indemana un laptop de la HP, EliteBook 8540p. E un laptop cu Intel i5, 540M (2,53GHz), 4GB memorie RAM, hardisk 320GB, pe partea video are nVidia NVS 5100 cu 1GB.



E un laptop cu un aspect placut, e acoperit cu aluminiu. Ca si performante, gasiti pe Internet caracterisiticle lui i5, ale nVidia NVS 5100 samd, asa ca mai bine sa vedem cum arata, cum sta cu ergonomia, cum se simte la mana.



Fiind un laptop de 15", are aproape 3kg.



In fata are difuzoarele (se aude bine, cred ca HP a stat bine la acest capitol din totdeauna), tot in fata mai este un cititor de memorii (SD, Memorystick Duo samd). Tot in fata este si butonul pentru deschiderea capacului, daca il apesi capacul sare (nu e necesar sa ridici capacul, doar sa apesi butonul de deschidere).


In lateral dreapta se gasesc 2 porturi USB, aerisirea, portul HDMI, un port eSATA, un port FireWire (IEEE1394), mufele de 3,5 pentru microfon si casti. Este interesant ca au pus acel port FireWire, ma gandeam ca USB 3.0 sau eSATA va face inoportun portul FireWire.


In spate sunt portul VGA si mufa de alimentare.


In stanga este unitatea optica (CD/DVD writer), apoi sunt 2 porturi de USB 3.0. Urmeaza clasicul port de retea (RJ45), un port de linie telefonica (RJ11) si orificiul pentru legat un cablu anti furt (Kensington lock).


Intorcand laptopul, pe "burta" acestui laptop gasim un conector pentru un docking station. In rest foarte multe orificii de aerisire (poate fi bine, dar si dezavantajos pentru ca va lasa praful inauntru). Sub conectorul pentru docking staion este un conector pentru un acumulator extern sau mai mare, nu stiu sigur.

Acumulatorul se scoate apasand un singur buton, e mai bine asa, la unele laptopuri e necesar sa apesi 2 butoane, sa mai tragi si de acumulator, e complicat sa scoti acumulatorul.


In locasul acumulatorului este si orificiul pentru introducerea unei cartele SIM, astfel ca poti naviga pe Internet in retele operatorilor de telefonie mobila (broadband module).

Acum sa vedem ce se alfa sub capac: cum spuneam capacul se deschide apasand pe butonul din fata, capacul sare singur. Capacul la acest laptop se deschide 180 de grade, nu este limitat.


Avand in vedere ca este un laptop mare, tastura este completa (are si numeric pad). Tastele se simt bine, nu pun probleme la apasare, nu sunt zgomotoase, cursa este scurta. Touchpad-ul si un joystick mic asigura navigarea (pointing device). In dreapta este un cititor de amprente, acesta usureaza mult accesul, nu mai esti nevoit sa intreoduci utilizatori si parole, dar daca le uiti... E mai complicat :)



In partea de langa ecran se afla butonul de pornire, in dreapta acestuia sunt insirate ledurile indicatoare de WiFi, Bluetooth samd. Aceste LEDuri sunt si pe post de butoane (banuiesc ca sunt taste capacitive), avem un buton de oprit pornit sunetul, apoi de dat mai tare / de dat mai incet sunetul. Mai e un buton, inca nu am inteles de ce a fost necesar: porneste automat aplicatia calculator din Windows, ar fi fost mai bine poate sa fie ceva configurabil.


Cam atat despre partea de jos cu tastele si mouse-ul. Ecranul este mat, de 15" (sau 15,6" ?!). Rezolutia este 1600 x 900 pixeli. In partea de sus, pe marginea ecranului se gaseste camera web, 2 mega pixeli.

Microfonul este si el in aceeasi zona, ofera un sunet decent. E un loc bun de plasat microfonul, la alte modele ce il au plasat langa tastatura, se aud tastele, se aud vibratiile si zgomotul de la ventilator. Asadar microfonul la acest laptop HP EliteBook 8540p este bine plasat.


Intre microfon si camera web se afla ceva interesant: un buton pe care daca apesi, se va deschide si se va aprinde un LED ce va lumina tastura. Foarte interesanta si utila aceasta dotare.


Per total HP EliteBook 8540p este un laptop bun, performant, are multe dotari (USB 3.0, HDMI, FireWire), este un laptop pentru clasa business. De aceea pretul nu te lasa sa iti cumperi unul pentru acasa (de fapt depinde cat esti de snob) :)

__

4 comentarii:

  1. Nu vand asa ceva, doar am butonat. Un pret poti cauta la emag sau la cel.ro de exemplu, cand am cautat eu acum ceva vreme, era pe la 6000 ron o configuratie asemanatoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am avut in test un HP 8540p adus din Norvegia(difera putin configuratia tastaturii), avea memorie 8gb, insa nu stiu cum zici ca are port HDMI, eu zic ca nu arata a mufa HDMI, mai degraba seamana a port pt conectarea unui videoproiector. Iar ecranul este slab fata de unul iluminat cu LED.Pret la vanzare era de 2000 lei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, ai dreptate, nu are port HDMI, doar VGA clasic. Totusi, la momentul cand am avut laptopul, pretul on-line in Romania la o varianta sensibil mai slaba (nu am gasit configuratia mea pe piata) era pe la 6000RON (~1500EUR). Nu am gasit nici un laptop care sa aibe un ecran cat de cat ok, iar pretul sa nu fie "deranjat" de acest amanunt, cred ca in general laptopurile nu au cine stie ce ecrane. Multumesc de observatie!

    RăspundețiȘtergere